En bra kniv bör alltid vara med

När man ska ut och vandra eller campa är det flera saker som är viktiga att ha med sig i ryggsäcken. En av de allra viktigaste grejerna är en bra kniv.

Med kniven kan man göra mycket. Den kan användas för att skära av snören, man kan spända ved med den till en brasa. Den kan också användas för att skära av grenar eller annat. Kniven kan vid behov också användas för att döda djur, och sedan för att flå samt stycka dem. Efter att maten har tillagats kan kniven också användas för att dela maten.

I dag finns det flera sorters knivar där bladet går att fälla in och dessa kan vara mycket praktiska eftersom att man med en kniv annars kan riskera att skada sig illa om man faller och ramlar på kniven. Man riskerar heller inte att skada knivens egg om man råkar slå emot något.

När man ska välja en kniv är det viktigt att fundera över vad man skall använda den till, samt var man ska ha den. Räcker det med en liten kniv, kanske ett kombinationsverktyg? Behöver man flera olika knivar att ta med sig? Om man behöver minska packningens vikt och storlek är ofta kombinationsverktyg av bra kvalitet en god idé att införskaffa. Dessa har ofta både sax, kniv, konservöppnare, korkskruv, skruvmejsel och mycket annat inbyggt. Dessutom kan de ibland också ha en mindre såg. När det gäller dessa verktyg är det dock viktigt att tänka på att det ofta är bättre att köpa ett dyrt verktyg än ett billigare. De billiga varianterna går lätt sönder och ofta är de inte heller speciellt vassa.

Oavsett vilken kniv man väljer bör man alltid se till att den är väl slipad innan man ger sig ut på vandringen. Dessutom är det alltid en fördel att ha med ett litet slipstål.