En bra ryggsäck avlastar

När man ska vandra gäller det att ha packning med sig. Det vill också till att man har en ryggsäck där man får plats med allt man vill ha med sig.

En bra ryggsäck bör ha flera olika fack där man kan placera sin packning. Det är också bra om den är relativt vattentät så att regn inte läcker in och blöter ner packningen. Det samma gäller om man ska vandra i snö. Om man ska ha med sig tält eller liknande är det bra om det finns fästöglor för själva tältet, liggunderlag samt sovsäck på ryggsäcken. Då slipper de ta plats i ryggsäcken.

När man ska packa sin ryggsäck är det viktigt att man packar rätt. Man bör till exempel packa det tyngsta längst ner, närmast ryggen. I vissa ryggsäckar kan man också dela av det största facket. Det gör att man kan packa i flera lager. Många gånger kan det vara bra att välja en ryggsäck som kan öppnas framifrån snarare än uppifrån. Då behöver man inte packa upp hela väskan för att komma åt det som ligger i botten. Detta kan underlätta många gånger.

Det är också viktigt att man har en ryggsäck som passar den egna kroppen. Många ryggsäckar saknar inställningsmöjligheter och dessa kan var obehagliga att bära under längre sträckor med tung packning. Det är bra om ryggsäcken i alla fall har två remmar som man kan ställa in själv. Den ena bör gå kring höften och den andra över bröstkorgen. Då kan man på ett lätt sätt justera var man vill att vikten ska ligga och man kan också variera sig under vandringens gång.

Om man ska vandra långt kan det också vara bra att fundera på att välja en ryggsäck med stol. Då kan man lätt sätta sig ner på en behaglig plats och vila lite.