Ett bra eldstål är viktigt

Även om man bara ska ge sig ut på en kortare vandring kan det vara bra att ha med sig ett eldstål och något att göra upp eld med. Många tar med sig tändare eller tändstickor, men vad de inte tänker på är att tändaren kan gå sönder eller få slut på gas. Tändstickorna fungerar inte om det regnar, om de blir blöta eller fuktiga.

Med ett tändstål eller eldstål kan man enkelt skapa gnistor. Man kan till exempel använda en bit flinta eller liknande, tillsammans med lite spån eller papper för att starta en eld. Denna metod bygger på den traditionella principen att skapa friktionsvärme. Med denna kan man sedan antända spån, fnöske eller annat som brinner lätt. Denna metod har faktiskt varit känd enda sedan yngre stenåldern. Innan dess hade människan gjort elden tillgänglig genom att man kontrollerade de eldhärdar som uppkom genom naturliga orsaker som vulkanutbrott, blixtnedslag och naturliga skogsbränder. Sedan dess har regeln varit att man ha göra så att elden håll vid liv, och man vill bra i absoluta undantagsfall göra en eld på nytt.

Det finns i dag flera moderna eldstål. Dessa består ofta av en stav med en magnesiumlegering. Mot denna legering drar man en skarp kant. Denna kant kan till exempel vara en knivsrygg. Med detta eldstål får man mycket kraftiga och säkra gnistor. Med de moderna eldstålen kan man också slätt skrapa av lite magnesium och göra ett förråd. Det gör att tänd-möjligheterna blir ännu större. Ofta används dessa eldstål både i fritidssammanhang, under camping, vid jakt och mycket annat. De allra flesta tändstål kostar under hundra kronor och räcker mellan 3000 och 7000 användningar. Det gör att eldstålen i regel blir billigare än att köpa tändstickor. Det kan alltid vara bra att ha ett tändstål hemma. Då kan man också lätt tända ljus eller liknande vid ett strömavbrott.