Ett bra tält ökar trivseln

När man ska campa eller vandra är tält en mycket bra boendeform. Man har med sig skydd mot vind och väder, och det väger inte speciellt mycket. Tältet gör att man utvilad kan njuta av en ny dag. Det finns en del att tänka på när man ska välja ett tält. För det första finns det olika typer av dem.

Den allra vanligaste sorten i dag är tunneltälten. Dessa har några böjliga stänger som tack vare sin ledning kan föras in i olika gånger på tältets ytterduk. Ofta har denna typ av tält två eller tre stänger, och de är ofta den lättaste typen av tält. De finns också i flera varianter, och de kan användas till allt från endagscamping till långtidsboende i extrema miljöer. Dessa typer är mycket stabila mot vind, och om de har så kallade stormmattor blir de än mer säkra. De kan dock kollapsa om det blir väldigt mycket snö på duken. En annan vanlig tälttyp är kupoltälten. Dessa liknar en igloo till formen och de har sina stänger utanpå duken. Det gör att tältstängerna korsar varandra på tältets topp. Grundplattan i tältet är cirkulär och ofta används dessa som extremtält och då har de också stormmattor. Dessa tält klarar både mycket snö och kraftiga vindar.

Eftersom att tält är något man troligen inte köper så ofta bör man inte köpa ett billigt tält och sedan ångra sitt köp efter bara någon säsong. Det kan ofta vara smart att köpa ett snäpp bättre tält än vad man tror att man kommer behöv. Om man inte ska använda tältet på vintern eller i fjällen behöver man dock inte bry sig om de så kallade extremmodellerna.

Det är viktigt att välja rätt storlek på tältet. Om man åter ensam räcker ofta ett enmanstält, men om man åker två kan ett tvåmanstält eller ännu hellre ett tremanstält vara bra. I ett tält för tre personer får man mer plats till packning och komforten blir högre.