Ett bra underställ är viktigt

När man ska ut och vandra eller spendera mycket tid i naturen måste man se till att ha bra kläder. Det är ofta klokt att spendera allra mest pengar på just understället eller basen. Det är dessa kläder man ska ha närmast kroppen och det är dessa som ser till att man håller sig torr, samt i viss mån även varm.

När man söker efter ett bra underställ måste man se till att den variant man väljer verkligen absorberar den fukt som kommer från kroppen, oftast svett. Denna fukt ska sedan transporteras bort från huden och även detta ska understället göra. Det underställ man väljer måste också stöta bort eventuell fukt som kommer utifrån. När man väljer ett underställ bör man både ta hänsyn till tjockleken, typen och materialet. Detta för att man ska få ut så mycket som möjligt av det underställ man väljer. Om man ska vandra i svår terräng kan det vara bra att välja ett lite tunnare underställ eftersom man ofta blir varm efter en stunds vandring.

När det gäller underställ finns de i flera olika varianter. Om det är en byxa man är ute efter finns de både i fullängd, som shorts och som 3/4 varianter. Om det är kallt och man vill ha en så maximal värme som möjligt bör man välja byxor med full längd på benen. Om man ska använda kängor eller stövlar kan ett par 3/4 byxor vara bra. Då slipper man vika och kavla upp benen. Att ha både underställ och andra byxor i stövlarna blir ofta mycket obehagligt och knöligt. Även när det gäller tröjor finns det olika modeller att välja mellan. För det första bör man ta reda på om man vill ha lång- eller kort ärm, och sedan måste man också bestämma sig för om man vill ha hög eller låg krage.