Ett par bekväma byxor gör vandringen lättare

Om man ska vandra långt behöver man bekväma och hållbara byxor. Det räcker ofta inte med bara ett par utan man bör ha med sig åtminstone två extra par samt lite tvättmedel så att man kan tvätta kläderna.

De byxor man väljer måste vara tillverkade i ett tyg som tål den håra belastningen en vandring innebär. De bör till exempel ha förstärkta sömmar som inte spricker. Det är dessutom bra om byxorna är förstärkta på ställen som slits mycket till exempel insidan av låren, baken samt knäna. Då är risken inte lika stor att byxorna går sönder.

Det är bra om man väljer byxor som är vind- och vattentäta. Dock får de inte vara så täta att de inte andas. Beroende på var man ska använda sina byxor kan det krävas lite andra egenskaper av dem. Om man ska vandra i fjällen måste byxorna till exempel vara isolerade så att den kalla kylan inte når huden. Om man däremot ska vandra i en öken är det inte lika bra med isolerade kläder eftersom att de är för varma.

Även om det är varmt när man ska vandra är det dock bra att ha långa byxor på sig. Detta eftersom de skyddar mot insekter, fästingar och liknande. Insektsbett kan vara mycket irriterande och dessutom kan insekterna bära på olika sjukdomar.

När man ska välja ett par byxor bör man titta på hur pass vatten- samt vindtäta de är. Detta anges med hjälp av olika skalor och när man ska köpa byxorna sitter det ofta en lapp på som förklarar dessa. Om man inte ska ge sig ut i extremväder eller vandra mycket ofta klarar man sig ofta med låga nummer. Om man däremot ska vandra genom vattendrag eller där det snöar eller regnar mycket måste man se till att byxorna klarar mer vatten.