Ett par bra skor skyddar

När man ska på vandring eller om man ska campa i natur eller på fjäll gäller det att man har rätt skor på fötterna. Detta av flera anledningar.

För det första måste skorna ge skydd för foten. De ska ge stöd och inte vika sig om man trampar snett eller liknande. Skorna måste också ha en bra sula så att stenar eller grenar inte går rakt igenom. Det är också en fördel om sulan har ett bra mönster så att man kan få grepp även på våta berg, eller på is eller snö i fjällens förrädiska terräng.

Om det är kallt eller blött ska skon också skydda mot detta. Om skon inte är vattentät kan en vandring eller camping bli mycket otrevlig om man inte har extra strumpor och skor med sig. Blöta skor leder oundvikligen till skavsår och det kan också leda till att man får svamp. Dessutom blir fötterna kalla av fukten. Om det är kallt eller rent av snö måste skon vara bra isolerad. Det är då viktigt att man väljer en sko som inte är för liten. Luften måste kunna cirkulera i skon, det är så värmen hålls kvar där. En sko som inte skyddar bra kan leda till att man förfryser tår, eller hela foten. Det kan leda till att hela eller delar av foten till slut måste amputeras.

När man ska köpa vandringsskor kan det också vara bra att fundera över om man vill ha skor med eller utan skaft. Om man ska gå mycket i skog eller snö är skor med skaft ofta att föredra eftersom att de skyddar bättre än vad en lågsko gör. Nackdelen är att dessa kan vara svårare eller obekvämare att gå långa sträckor i och på sommaren är dessa typer av skor ofta extra varma vilket kan vara obehagligt.